Διαδρομές Δημήτρης Δάλας


Ανάβαση στον Όρλιακα.

Ένα απ' τα πιο όμορφα βουνά της Πίνδου είναι ο Όρλιακας. Βρίσκεται στο Νομό Γρεβενών, πάνω απ΄το χωριό Σπήλαιο, και Δυτικά του χωριού Ζιάκας.

Στο βουνό αυτό υπάρχουν κυρίως έλατα, πεύκα και οξιές αλλά και διάφορα άλλα είδη δένδρων και φυτών. Στον Όρλιακα βρίσκουν καταφύγιο πολλές αρκούδες και πέφτουν σε χειμερία νάρκη έκει τους χειμερινούς μήνες.Από την κορυφή του βουνού (1464 μέτρα) αν κι αυτή δεν είναι πολύ ψηλά, ο επισκέπτης έχει πανοραμική θέα και μπορεί να δεί τη Βασιλίτσα, το Σμόλικα τη Γκαμήλα τον Όλυμπο, το όρος Τριγγία στο Νομό Τρικάλων και πολλά άλλα μικρότερα βουνά.

Στο Σπήλαιο ο επισκέπτης μπορεί να δεί την Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου και το περίφημο γεφύρι της Πορτίτσας στο Βενέτικο ποταμό λίγο πιο έξω απ' το χωριό. Στα χωριά Σπήλαιο και Ζιάκας υπάρχουν αρκετές Ταβέρνες με καλό φαγητό.

Μια Διαδρομή στο βουνό Ορλιακας είναι αυτή που φαίνεται με κόκκινο χρώμα και διαρκεί περίπου 3 ώρες.Ξεκινώντας λίγο πιο πάνω από τις κατασκηνώσεις του Ζιάκα, ανεβαίνουμε στην κορυφή και στην επιστροφή ακολουθούμε το δασικό δρόμο και στη συνέχεια το μονοπάτι για να βγούμε στο χωριό Σπήλαιο.
© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved