Questions & AnswersQuestions & Answers

Απορίες & Λύσεις


2000-
1999-2000
Subject - Θέμα: trekkingtours at pindos
I'm looking for informations about trekking at pindos. Do you know about book with trekking tours? I'm interest about the nationalpark Vikos-Aoos. What do you know about? Camps, foodstores, water,...? Plaese answer me! Thanks a lot!
muench manuel
berne, switzerland - Thursday, August 26, 1999 at 10:31:10 (EDT)Subject - Θέμα: προπονηση
(Reply to - Απάντηση προς:) alepisth@otenet.gr

ειναι δυνατον για καποιον να παρακολουθησει μια σχολη ορειβασιας εαν μονο 2-3 μηνες εχει κοψει το τσιγαρο ? Εαν ναι τι εξοπλισμος χειμερινος χρειαζεται (ενδυση) ?
sofoklis
αθηνα, - Thursday, August 26, 1999 at 07:01:53 (EDT)Subject - Θέμα: Maps
(Reply to - Απάντηση προς:) p.mahr@gmx.de

Can you help me to find a detailed map for hiking/mounzain-climbing of Samothraki?
Peter Mahr
Wiesbaden, Germany - Sunday, August 15, 1999 at 09:43:14 (EDT)Subject - Θέμα: Αναζήτηση ανθρώπων για εκπαίδευση
Αναζητούνται άτομα απο την ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Πέλλας που θα ήθελα να εκπαιδευθούν στο αντικείμενο Συνοδός Βουνού - Οδηγός Εκδρομών απο το ΚΕΚ-Ηριδανός / Παράρτημα Εδεσσας Επικοιωνήστε με e-mail
Kiriakou Vangelis
Edessa, Hellas - Saturday, July 31, 1999 at 06:05:14 (EDT)Subject - Θέμα: Εκδόσεις χαρτών
Που μπορώ να βρω χάρτες για πεζοπορία σε όλη την Ήπειρο;
Χρήστος
- Thursday, July 01, 1999 at 12:45:33 (EDT)looking for maps
As we are planning to go on a hiking tour in the Pelloponnes the following August, we are looking for detailed maps (at a scale of 1:25 000 or 1:50 000) covering the region between Kilini and Olympia as well as the region around Kalavrita. Where can we obtain them ? Thanks for your information.
Gabriela Schmidt
Munich, Germany - Friday, June 18, 1999 at 11:57:34 (EDT)good will
Hope that this will brightin your day...
Robert bowman
Merrimack NH, USA - Wednesday, June 09, 1999 at 21:00:10 (EDT)Maps + informaton on treking in greece
Is it possible to obtain some informatioin about treking in greece, preferabley in the north from Thessloniki Some maps and parth routes of some light treking. This would be very helpfull. Thank you very much. P.s I am going to greece for the whole of July and wish to fill this time with treking and touring greece.
Mr A Peel
Bath, England - Thursday, April 29, 1999 at 11:25:46 (EDT)Subject - Θέμα: hallo
can you please send me the alfabet in greek?? please
alexandra holvik
borlange, sweden - Tuesday, June 15, 1999 at 15:08:34 (EDT)Subject - Θέμα:
<ΚΑΛΗΜΕΡΑ> σε ολη την Ελλαδα και ιδιαιτερα στο ΑΜΑΝ
Σωτηρης
Ηλιουπολη, Ελλαδα - Friday, May 28, 1999 at 06:46:04 (EDT)Subject - Θέμα: Xartes
Pou mporo na bro xartes geografikous ti elladas mesa sto internet?
Apostolis
Athina, Ellada - Monday, May 24, 1999 at 06:43:15 (EDT)Subject - Θέμα: Onomasies
(Reply to - Απάντηση προς:) davidftodd@aol.com

Που να βρίσκω δημοτικές ονομασίες για τα τυπικά ζώα και φύτα των ελληνικών βουνών; Κάνω διακοπές στην Πίνδο στο Ιούνιο. Μιλώ λίγο (όπως βλέπετε) ελληνικά, μα θα ήθελα να μάθω τις ονομασίες των ειδών που θα δώ εκεί. Εδώ (στην Αγγλία) έχω μόνο γενικά λεξικά, που δεν περιέχουν τέτοιες λέξεις, και ένα πάλαιο εγκυκλοπαιδεία, στο οποίο όλα γράφεται στην καθαρέβουσα. Ευχαριστώ, Dave T.
Dave Todd
Cheltenham, GB - Friday, April 30, 1999 at 15:43:18 (EDT)Subject - Θέμα: Mountains/North Greece/snow
Can I get to the top of all the Greek mountains in June without crampons and ice-axe? Thank
Michael Krokos
br> UK - Sunday, April 25, 1999 at 04:44:27 (EDT)Subject - Θέμα:
ΜΑΡΙΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΣΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΕΙΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ. ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΙΡΑ ΘΕΩΡΟ ΟΤΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ. ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ www.olympicwincs.gr ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ paragliders ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΌΤΙ ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ . manolas.kat.forthnet.gr
MANOLAS KOSTAS
- Wednesday, April 07, 1999 at 15:17:20 (EDT)Subject - Θέμα: ΠΕΡΙ ΔΙΑΣΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΕΩΝ - συνέχεια
Αγαπητή Μαρία
Διάβασα μόλις τώρα την απάντησή σου και θέλω να σε ευχαριστήσω που ασχολήθηκες με το θέμα. Εχεις απόλυτο δίκιο για τα θέματα που έθιξες και θα ήθελα να πω δυό λόγια.

1) πράγματι στο Μπαρμπαλά υπήρχαν αρκετοί απο τους καλύτερους ορειβάτες που έχουμε στην Ελλάδα - δεν θέλω να αναφέρω ονόματα γιατι το θέμα θα μετατραπεί σε προσωπικό επίπεδο και δε θα το ήθελα. Οσα σου έγραψα αδίκησαν αυτούς τους ανθρώπους χωρίς βέβαια να είναι στις προθέσεις μου. Γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια αυτού του χρονικού και αν χρειασθεί θα αναφερθώ σε όσους ως πραγματικοί ορειβάτες πολύ υψηλού επιπέδου και με άρτιο προσωπικό εξοπλισμό άφησαν τις δουλειές τους και βοήθησαν στην ανάσυρση των πτωμάτων των άτυχων συνορειβατών. Το ατόπημα αυτό συνέβη γιατί μέσα στην αγανάκτησή μου ήθελα να κάνω γνωστό το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα στον τομέα ορεινή διάσωση . Η «αυθόρμητη» παρουσία άσχετων, η παντελής απουσία θεσμοθετημένης αρχής συντονισμού, δυσκολεύουν ή και ακυρώνουν τους λίγους αλλά ικανότατους φίλους ορειβάτες που πάντα όπου χρειασθεί βοηθούν. Ολες τις μέρες της επιχείρησης Μπαρμπαλά έγινα μάρτυρας διαμαρτυριών από πολλούς απλούς ανθρώπους που απορούσαν γιατί τόση φασαρία και έξοδα για κάποιους «τρελούς» που θέλοντας να κάνουνε το κέφι τους έβαλαν σε μπελά τόσο κόσμο. ομολογώ πως αυτό με προβλημάτισε πολύ και είναι ο κυριότερος λόγος που με οδήγησε στο συμπέρασμα οτι μάλλον την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει αυτό που λέμε Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων, για λόγους που χρειάζονται πολλή συζήτηση

2) όσον αφορά για το θέμα της προσέλκυσης νέων ανθρώπων στο βουνό όλοι γνωρίζουμε οτι μέχρι στιγμής αυτό είναι έργο και αποστολή των λεγόμενων ορειβατικών συλλόγων της χώρας μας (κάποιες προσπάθειες ιδιωτικών εταιρειών δεν μπορούν να κριθούν αυτή τη στιγμή μιάς και οι περισσότερες είναι σε νηπιακή ηλικία αλλά και δε μου πέφτει κανένας λόγος να κρίνω την επαγγελματική δραστηριότητα κανενός) για τους οποίους πολλοί έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς ένα κομμάτι της ζωής τους . Σε αυτούς λοιπόν τους συλλόγους σιγά-σιγά άρχισε να δημιουργείται ένα τεράστιο χάσμα άποψης για το τι είναι ορειβασία. Επειδή οι γενικότητες είναι επικίνδυνες και άδικες θα αναφερθώ στην εμπειρία μου απο τον δικό μου σύλλογο αν και πιστεύω οτι το ίδιο συμβαίνει στους περισσότερους.
Στον ΕΟΣ Κατερίνης με μεγάλη συντομία υπάρχει η εξής κατάσταση: άνθρωποι που για διάφορους λόγους (ανία, κοινωνικότητα, αλιεία πελατών,ψυχολογικά προβλήματα, προβολή,κ.α.) αδυνατούν να καταλάβουν γιατί κάποιοι εννοούν να αναρριχώνται σε βράχους σε πάγους, σε φαράγγια, γιατί ορειβατούν χειμώνα και σε μεγάλα ύψη και γενικά γιατί ο σύλλογος να ανακατεύεται με όλα αυτά . Φυσικά οι άνθρωποι δεν έχουν τη παραμικρή ιδέα για το τη είναι ορειβασία. Αυτοί λοιπόν αφού εξασφαλίζουν σχεδόν δια βίου τη διοίκηση του συλλόγου (είναι πολύ εύκολο μιάς και εγγράφουν ως μέλη όλους τους συγγενείς και φίλους, με αποτέλεσμα απο τα εκατοντάδες εγγεγραμμένα μέλη 4-5 μόνο να είναι ενεργά) προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλλαγούν και να εμποδίσουν την πραγματική ορειβατική δράση κυρίως από νέους. Εκδράμουν λοιπόν τις Κυριακές όπου προσπαθώντας να σκοτώσουν την ώρα τους περπατούν στο δάσος και αφού βρούν κάποιο ξέφωτο στήνουν ένα μικρό γλέντι με γραφικά άσματα. αυτό εννοούν ορειβασία. Καταλαβαίνετε βέβαια γιατί ποτέ κανένα νέο μέλος δεν ξαναμετείχε σε τέτοιου είδους ορειβασία. Οι προσπάθειες μερικών από εμάς να αλλάξουν τα πράγματα (οργανώνοντας σχολές αναρριχήσεις προσφέροντας πολύτιμο χρόνο αλλά και οικονομική βοήθεια) συνάντησαν μια πρωτοφανή, ανεξήγητη,αλλά και ύποπτη, εχθρότητα. ίσως να έφταιγε η επιμονή μας για οικονομική διαφάνεια για ύπαρξη αποδείξεων, για τήρηση πρακτικών, κ.α. τα οποία βέβαια δεν τα ζητήσαμε από βίτσιο ή κακοπιστία αλλά μετά από απίστευτες χοντράδες στην οικονομική διαχείριση όπως πιθανή αλλαγή κινητήρα σε μια νύκτα χωρίς αποδείξεις (πολλών εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών), εικονική χρηματοδότηση απο βουλευτή για να παραχωρήσουμε στη συνέχεια τα χρήματα σε ιδιώτη. Καταχρηστική παραχώρηση του καταφυγίου (ταβέρνα) στον αδελφό του εφόρου καταφυγίου (και μόνο από αυτό υπήρξε διαφυγή εσόδων πολλών εκατομμυρίων). Βέβαια όλα αυτά δεν θα μας ενοχλούσαν και τόσο αν δεν γινόταν σε βάρος των αθλητικών δραστηριοτήτων του συλλόγου. όλα αυτά είναι ένα δείγμα μόνο και φαντάζομαι οτι δεν σας ενδιαφέρουν στις λεπτομέρειές τους απλά καταδεικνύουν γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή νέων (όση οι καιροί το απαιτούν). Φυσικά αν κάποιος έχει την παραμικρή αντίρρηση για τα παραπάνω (περί οικονομικής αδιαφάνειας) το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προστρέξει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας για να δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Παρόλα αυτά πιστεύω οτι υπάρχουν πολλοί που αγαπούν το βουνό και αν μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να έρθουν σε επαφή και να μοιρασθούν τις σκέψεις τους,να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να οργανώσουν τους συλλόγους έτσι ώστε να παρέχουν τις προυποθέσεις ανάπτυξης της ορειβασίας στη χώρα μας. Τώρα με τη δική σας βοήθεια απο το διαδίκτυο είναι ευκολότερο. Και αν ποτέ γίνει θα έχετε συμβάλλει αποφασιστικά.

Κ. Μανώλας
manolas
katerinh, - Tuesday, April 06, 1999 at 19:33:14 (EDT)Subject - Θέμα: Εκδρομές???
Μετά από μερικά χρόνια αποχής (λόγω στρατού κτλ.) από την ορειβασία αποφάσισα να ξεκινήσω και πάλι τις εξορμήσεις. Η εμπειρία μου όμως είναι πολύ περιορισμένη αφού έχω περπατήσει μόνο τα βουνά της Ηπείρου, την περίοδο που ήμουν φοιτητής στα Ιωάννινα. Το πρόβλημα μου λοιπόν είναι σε ποιόν να απευθυνθώ εδώ στην Αθήνα για να μάθω για εκδρομές που πρόκειται να οργανωθούν. Αν ξέρει κανείς παρακαλώ να μου απαντήσει.
Νίκος Παραστατίδης
ΑΘΗΝΑ, - Monday, March 29, 1999 at 05:44:53 (EST)Subject - Θέμα: ΠΕΡΙ ΔΙΑΣΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΕΩΝ

Μετά το σύντομο ανέκδοτο «ελληνικές μυστικές (?) υπηρεσίες» τις τελευταίες μέρες γελάσαμε (πικρά η αλήθεια) με το απίστευτο ανέκδοτο «ομάδες διάσωσης» . Τα γεγονότα στην «κόψη Μπαρμπαλά» πολλούς γέμισαν με απορίες αλλά μερικούς που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, με οργή. Πώς να μη νιώθεις οργή όταν βλέπεις ένα ολόκληρο ευρωπαϊκό (?) κράτος κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό του να μη μπορεί να ανασύρει τους άτυχους συνορειβάτες από μια χαράδρα στο απίστευτο υψόμετρο των 1800 μέτρων. είχε λέει κακοκαιρία και χιόνια, αν είναι δυνατόν τι περίμεναν? Λιακάδα και βοτσαλάκια. Μα είναι σκέτη κοροϊδία να επικαλούνται την κακοκαιρία άνθρωποι που επαίρονται για τις ορειβατικές τους ικανότητες, που αυτοαποκαλούνται εκπαιδευτές (άλλο ανέκδοτο) και που έχουν τη βοήθεια του στρατού με ελικόπτερα ερπυστριφόρα κ.λ.π. Η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι τους ενδιαφέρει μόνο η προβολή και ότι ακολουθεί απο αυτό. Για όσους γνωρίζουν τον ορειβατικό χώρο ξέρουν ότι οι πραγματικά έμπειροι και σοβαροί ορειβάτες σπάνια έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις διασώσεις «φιέστες» που στήνουν κάθε φορά και θυμίζουν το πύργο της Βαβέλ όπου δεκάδες άσχετοι (στρατός, ναυτικό, πυροσβεστική, δασαρχείο, δήμοι, κοινότητες, νομαρχίες, μητρόπολη, ορειβατικοί σύλλογοι, σφραγίδες, εθελοντές ράμπο, και άλλοι γραφικοί) προσπαθούν να δείξουν υποτίθεται αυτοθυσία και ζήλο αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν γέλιο, χαβαλέ και σπατάλη δημοσίου χρήματος.

Τα αθλήματα που χρησιμοποιούν ως στίβο τους ορεινούς όγκους είχαν ελάχιστη δράση στην Ελλάδα μέχρι που έγιναν αυτό που λέμε «in» και τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος ασχολείται με αυτά είτε από πραγματική αγάπη για το βουνό είτε για τις ανάγκες του φωτογραφικού του αρχείου. Για όποιο λόγο και να το κάνει θα πρέπει να ξέρει οτι τα πράγματα εκεί πάνω (μιλάμε βέβαια για χειμώνα) δεν είναι καθόλου όπως τα δείχνουν τα περιοδικά και η τ.v. Τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν σ' οποινδήποτε και μόνος τρόπος να τα αντιμετωπίσης είναι να είσαι τοιμος για κάθε ενδεχόμενο ακόμη και για το μοιραίο. Μπορεί οι extreme φωτογραφίες να βοηθούν στο image βλάπτουν πολλές φορές όμως σοβαρά την υγεία.

Για όλους εμάς που ασχολούμαστε πολλά χρόνια με τη χειμερινή ορειβασία βλέπουμε τα πράγματα με ανάμικτα αισθήματα. Απο τη μια, χρόνια προσπαθούσαμε να διαδώσουμε το πνεύμα της ορειβασίας και να φέρουμε νέους στο βουνό. Απο την άλλη βλέπουμε με λύπη πως αυτό γίνεται με λάθος τρόπο και αυτή η μαζικήκαι άναρχη συμμετοχή κρύβει πολλούς κινδύνους για όλους .

Μετά απο πολλή σκέψη και αφού εξέτασα κάθε παράμετρο κατέληξα ότι για όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία με τις ορεινές διασώσεις ελάχιστη ευθύνη φέρει η πολιτεία. Πολλοί θα αντιδράσουν σ' αυτό αλλά μη βιαστούν, ας το εξετάσουν προσεκτικότερα. Η ορειβασία μέχρι τώρα αλλά ίσως και για πάντα δεν αφορά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ούτε έχει τη μαζικότητα άλλων αθλημάτων. Οι ορειβάτες θα πρέπει όπως φροντίζουν μόνοι τους για τον εξοπλισμό, τη φυσική κατάσταση, την διαδρομή, κ.λ.π. έτσι θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε και να προβλέψουμε και το ενδεχόμενο της διάσωσης. Κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει παρά μόνο οι ίδιοι. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο .εφ' όσον υπάρχουν ορειβατικοί σύλλογοι άρτια οργανωμένοι με εκατοντάδες μέλη (η γνωστή φάμπρικα εγγράφων ) και επιδοτούμενοι με πολλά εκατομμύρια, γιατί δεν φροντίζουν για τους ορειβάτες τους? Ξοδεύουν τεράστια ποσά για χορούς και πανηγύρια αλλά ποτέ για κάτι ωφέλιμο. Θα μπορούσαν να παρέχουν τεχνική κατάρτιση στα μέλη τους και να οργανώσουν άψογες ομάδες διάσωσης που θα δρούν σε τοπικό επίπεδο με επιτυχία επειδή θα γνωρίζουν άριστα την περιοχή. Αντί τούτου παραπλανώντας διάφορους φορείς δημιουργούν ομάδες διάσωσης μαϊμούδες δηλαδή με εικονικά μέλη παντελώς ακατάλληλα μόνο για να μπορούν να καρπώνονται επιδοτήσεις και άλλα. Και βέβαια μετά απο κάθε ορειβατικό ατύχημα αφού έχουν περάσει τα δύσκολα ισχυρίζονται οτι δεν τους κάλεσε κανείς. Μα καλά δεν ντρέπονται καθόλου. Ολη η Ελλάδα απο τη πρώτη στιγμή γνώριζε κάθε λεπτομέρεια για το ατύχημα στο Μπαρμπαλά και ο πρόεδρος του ΕΟΣ Κατερίνης δήλωσε οτι δεν τους κάλεσε κανείς γιαυτό και ούτε που φάνηκαν στο βουνό, αλλά προτίμησαν να εκδράμουν στα ψηλά βουνά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου (ναι σωστα διαβάσατε ορειβασία στο Μεσόλογγι). Βέβαια στριμώχτηκε για μια θέση μπροστά απο τη κάμερα.

Και για να μη νομίσει κάποιος οτι όλα αυτά είναι απλώς εικασίες θα αναφερθώ στην εμπειρία μου απο τη συμμετοχή μου στο δ.σ. του ΕΟΣ Κατερίνης όπου το προεδρείο απεγνωσμένα προσπαθούσε να συντάξη μια λίστα με ονόματα για να τη δηλώσει ως ομάδα διάσωσης και έτσι να πάρει χρήματα, που προς τιμή αλλά και μεγάλη αφέλεια των υπευθύνων δόθηκαν. Τώρα τι έγιναν σας αφήνω να το βρείτε εσείς, μόνο αναλογίζομαι ποια κακή τύχη περιμένει κάποιον τραυματισμένο ορειβάτη που θα πέσει στα χέρια μιας τέτοιας ομάδας. Καλά θα κάνει να τους αποφύγει οπως μπορεί. Αλλά θα μου πείτε στην Ελλάδα ζούμε, εδώ είσαι ό,τι δηλώσεις. Ακόμη και κάτι γραφικοί καλοκαιρινοί περιπατητές του δάσους δηλώνουν ορειβάτες και κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά. Σκεφτείτε οι άτυχοι ορειβάτες να ηταν τραυματισμένοι, θα τους είχανε καταδικάσει σε ένα φρικτό θάνατο όπως έγινε πριν λίγες μέρες στη Ζήλνια. Μπορεί οι περισσότεροι απο εσάς να μη γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα απο το ορειβατικό γίγνεσθαι της περιοχής αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω χωρίς να το αναλύσω αυτή τη στιγμή οτι τη λιγότερη ευθύνη γιαυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις ορειβατικές διάσωσης την έχει η πολιτεία που και τα μέσα προσφέρει αλλά και χρηματοδοτεί αρκετά τους ορειβατικούς συλλόγους . Ακόμη θυμάμαι και γελώ όταν κατά την επιχείρηση ανεύρεσης του Γιάκοβλεφ αντίκρισα τους περισσότερους απο τη ομάδα του ΕΟΣ Κατερίνης με σκαρπίνια, σακάκια κομμένα κορδόνια και γενικά ό,τι είναι τελείως ακατάλληλο για χειμερινό βουνό. Αφού έβαλαν ένα ερπυστριοφόρο να ανοίγει το δασικό δρόμο ακολουθούσαμε όλοι από πίσω και μετά από μικρή πορεία αποφάσισαν να γυρίσουν στο καταφύγιο -ταβέρνα μιας και τα τσίπουρα περιμένανε. Βέβαια όλα αυτά δεν πήγαν άχρηστα, αμέσως μετά κατάφεραν και τσίμπησαν 2 εκατομμύρια απο το δήμαρχο Κατερίνης, το αστειο είναι ότι ο δήμαρχος πιστεύει οτι έκανε κάτι ωφέλιμο και τα λεφτά του κοσμάκη πήγαν σε καλά χέρια. Αφορμή για να γράψω όλα αυτά είναι η ανάγκη να τονίσω οτι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και πολλές φορές δυσανασχετούμε άδικα μη γνωρίζοντας την κάθε περίπτωση οδηγούμαστε σε εύκολα και λάθος συμπεράσματα. Εστι και τώρα όλοι μας αγανακτούμε με την αδυναμία του κράτους να εκτελέση σωστά μια ορειβατική διάσωση αλλά πιστέψτε με τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η ορειβατική κοινότητα.

Κώστας Εμμ. Μανώλας (πρ. μέλος δ.σ. ΕΟΣ Κατερίνης, αρχηγός αναβάσεων, μέλος ομάδας «διάσωσης».
manolas kostas
katerinh, hellas - Monday, March 22, 1999 at 06:14:25 (EST)Subject - Θέμα: Ανακοίνωση - Γνωστοποίηση

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη του ορειβατικού συλλόγου καθώς και την ορειβατική κοινότητα της Κατερίνης για τους λόγους που μας υποχρέωσαν σε παραίτηση από τη θέση μέλους του διοικητικού συμβουλίου. Υποχρεωθήκαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση αφού πρώτα προσπαθήσαμε και εργαστήκαμε σκληρά να βοηθήσουμε το σύλλογο να λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς που ορίζει το καταστατικί ιδρύσεώς του Στο σύντομο χρόνο της συμμετοχής μας στο δ/σ του συλλόγου γίναμε θεατές μιας εσκεμένης μη εφαρμογής των κυριοτέρων άρθρων του καταστατικού όπως των 3ου, 12ου, 33ου, 39ου, 43ου, 44ου, κ.α αλλά και με μεγάλη λύπη διαπιστώσαμε οτι η οικονομική αδιαφάνεια που επικρατεί έχει τουλάχιστον ύποπτα κίνητρα. Αυτή την κατάσταση διευκόληνε και επιτάχυνε η απομάκρυνση (εκδίωξη) από το προηγούμενο δ/σ καταξιωμένων ορειβατών με πολύχρονη και μοναδική προσφορά αλλά και με ορειβατική συνείδηση. Τα περισσότερα μέλη του νέου δ/σ έχουν τόση σχέση με την ορειβασία όση σχέση έχει ο σύλλογός μας με τις καταδύσεις. Παρ΄όλα αυτά καλούνται να επικυρώσουν διατεταγμένες αποφάσεις με τουλάχιστον περίεργα κίνητρα.

Εχοντας σα γνώμονα το συμφέρον, την ενότητα και την αξιοπιστία του συλλόγου δε θα αναφερθούμε περισσότερο στο θέμα αυτό. Θα θέλαμε μόνο να τονίσουμε το γεγονός οτι το πλέον φανερό αποτέλεσμα της μη ορειβατικής λειτουργίας του δ/σ ήταν να απομακρυνθούν ακόμη και αυτά τα λιγοστά νέα σε ηλικία μέλη του συλλόγου που αποτελούσαν το μέλλον αλλά και έδιναν μια νότα ζωντάνιας και ελπίδας για το σύλλογό μας. Αξίζει να σημειωθεί και να ερμηνευθεί οτι με τη δική μας παραίτηση συμπληρώνεται η αποχώρηση από το νέο δ/σ του ενός τρίτου (1/3) των μελών τους λίγους μήνες μετά την ανάδειξη του νέου δ/σ. Ετσι λοιπόν το αιώνιο προεδρείο απηλλαγμένο απο νέους σε ηλικία και με έντονη ορειβατική δράση συμβούλους θα μπορεί ανενόχλητα να συγκαλύπτει τις αποφάσεις του προεδρείου. Παρ΄όλα αυτά παραμένουμε απλοί εργάτες της ορειβατικής ιδέας και όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κάθε είδους δυνατή βοήθεια ελπίζοντας ότι η ενέργειά μας αυτή θα αφυπνίσει αρκετούς συνορειβάτες ώστε όλοι μαζί να κάνουμε το σύλλογό μας ορειβατικό.
Χρήστος ανδριανόπουλος (έφορος χιονοδρομίας) - Κώστας Μανώλας (αρχηγός αναβάσεων / αρχηγός ομάδας διασωσης)
- Wednesday, March 10, 1999 at 14:16:41 (EST)Subject - Θέμα: FIS ski races
I am looking for result of FIS alpin ski races from March 6th and 7th geant and slalom near Thessalonique. We are looking for the results of FIS Alpin Races from March 7th and 6th in a skiing station near Thessalonique. Our daughther have participaded and we have any address to ask the results. Our fax number 03 89 77 53 72
straumann
MUNSTER, FRANCE - Monday, March 08, 1999 at 13:10:00 (EST)Subject - Θέμα: maps of crete
Hi everybody! I'm looking for information on reliable and precise maps of the Lefka Ori area in crete! Can anybody tell my where to find maps of that area in a scale larger than 1:80.000 with contours in the 20-50meter range? I'am also interested in information on the current height of the snowline in crete. Thanx! Helge
helge jaensch
marburg, germany - Monday, March 08, 1999 at 07:56:53 (EST)Subject - Θέμα: Psaxnoume katafigio
(Reply to - Απάντηση προς:) e-mail

EIMASTE MIA PAREA KAI PSAXNOUME NA BROUME KATAFIGIO OXI XIONODROMIKO GIA NA PERASOUME 3 MERES. MPOREITE NA MAS ENIMEROSETE GIA KATI KALO ALLA KAI SXETIKA OIKONOMIKO????
Petros
Thessaloniki, Greece - Monday, February 15, 1999 at 08:56:17 (EST)Subject - Θέμα: ορολογία
(Reply to - Απάντηση προς:) ?

Μεταφράζω ένα βιβλίο για το Έβερεστ και έχω κάποιες απορίες. Μπορείτε να με βοηθήσετε; -ice ax είναι το πιολέ ή η αξίνα πάγου; -Lohtse Face. Το Face πώς μεταφράζεται; -Το Wall μεταφράζεται τοίχος, τοίχωμα; -Οι ασθένειες που σχετίζονται με το υψόμετρο HACE και HARE έχουν ελληνική μετάφραση; -Το jumar (μέρος εξοπλισμού) πώς μεταφράζεται; -Το Long Range Mountain έχει μεταφραστεί; Ευχαριστώ. Αλεξάνδρα
alex
athens, greece - Monday, February 15, 1999 at 07:54:05 (EST)Subject - Θέμα: Greek Mountain Names
(Reply to - Απάντηση προς:) davidftodd@aol.com

Well, Dave, the exact URL is: www.oreivatein.com/page/mountains1/e_same.htm & www.oreivatein.com/page/mountains1/e_double.htm. Otherwise, Site map - contents (drop-down)>The mountains of Greece>Mountains with double names, Mountains with the same names :-)
Maria Boogert <marboo@oreivatein.com>
Athens, GR - Wednesday, February 03, 1999 at 22:00:00 (EST)Subject - Θέμα: Greek Mountain Names
(Reply to - Απάντηση προς:) davidftodd@aol.com

Somewhere I found a page that listed Greek mountains with two names (e.g. Tymfi/Gamila), and mountains with the same name, but I didn't bookmark it, and I can't find it again! Can anybody help, please (sta anglika i sta ellinika)? Thanks, Dave Todd
Dave Todd
Cheltenham, GB - Wednesday, February 03, 1999 at 15:51:31 (EST)Subject - Θέμα: Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Υπάρχουν κάπου ή έχει κάποιος τις γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγ.μήκος και πλάτος) των κυριώτερων Ελληνικών κορφών και καταφυγίων, για χρήση σε GPS και σε ψηφιακούς χάρτες, σε οποιαδήποτε μορφή (excel,word,arcinfo,mapmaker κλπ.) ?
Δημήτρης Σταθάκος
Αθήνα, - Monday, January 25, 1999 at 06:06:33 (EST)Subject - Θέμα: Προσθήκη Link
Είμαι μέλος του Συλλόγου Φυσιολατρών Ελληνικού και θέλω να μάθω αν και πως μπορεί να προστεθεί το site του Συλλόγου (http://members.tripod.com/sfe_2/main.htm) στα Links.
Νίκος Αναστασόπουλος
Αθήνα, Ελλάδα - Friday, January 22, 1999 at 06:26:24 (EST)Subject - Θέμα: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ "ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ" ΔΙΠΜΑ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΟΠΩΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΤΙΜΕΣ ΚΛΠ.
ΕΦΗ ΚΑΜΠΑΛΟΥΡΗ
ΑΘΗΝΑ, - Sunday, January 17, 1999 at 06:55:10 (EST)Subject - Θέμα: Questions about Olymop (maps and addresses)
Questions to Mountainering schools and Clubs! We are a small group of young men in Austria, who are hiking extensively. We would like to get in touch with clubs and schools in Greece to get infomations all about Olymp (maps, accommodations, full addreass, e-mail and telephone). Thanking you in advance. Ernst Bammer (email: bammere@magnet.at)
Ernst Bammer
4644 Scharnstein, Austria - Tuesday, January 12, 1999 at 19:11:34 (EST)Subject - Θέμα: ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ . ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Ο.Α ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ. ΣΑΣ ΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ - ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ). ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ.
ΑΧΙΙΛΛΕΑΣ ΚΝΙΣΟΒΙΤΗΣ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ - Monday, January 11, 1999 at 18:50:29 (EST)Subject - Θέμα:
Dear Maria Thank you for you prompt reply. I am pretty sure I can read Greek from the Internet, so please e mail me all the necessary info. You can also fax me at the 02-377597. Please also advice which schools you might recommend. I know that you might be hesitant which schools but it will be of great help to us. Merry Christmas and Happy New Year.
Yiannis Kannas
Nicosia, Cyprus - Thursday, December 31, 1998 at 13:49:41 (EST)Subject - Θέμα: Info for Mountainering schools and Clubs
We are a small group of young men in Cyprus, who are hiking extensively. We would like to get in touch with clubs and schools in Greece so we can progress to mountainering after receiving some training. Please bring us in touch by providing name, full addreass, e-mail and telephone numbers. We prefer for the clubs to be located in Athina or Thessaloniki due to the easier access when we fly from Cyprus. Thanking you in advance.
Yiannis Kannas
Nicosia, Cyprus - Sunday, December 27, 1998 at 12:40:08 (EST)Subject - Θέμα: ΒΑΜΒΑΚΟΥ
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΑΜΒΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ (ΔΙΑΜΟΝΗ, ΜΕΡΗ ΑΞΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ κλπ) ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ SITE !!!
Giannis Stavropoulos
ATHENS, GREECE - Thursday, December 17, 1998 at 08:11:37 (EST)Subject - Θέμα: Κανονισμοί F.I.S.
(Reply to - Απάντηση προς:) Πέτρο Μίσκο
Υπάρχουν οι κανονισμοί στα Ελληνικά αλλά είναι ογκώδες υλικό, που δεν συζητείται να δημοσιευθεί καθ' ολοκληρία στο Ορειβατείν. Μπορείς να περάσεις από τα γραφεία τους, Καραγιώργη 7 στο Σύνταγμα κάθε μέρα 9-4, και εκεί μπορείς να τους πάρεις.
Maria Boogert <marboo@oreivatein.com>
Athens, greece - Wednesday, December 8, 1998 at 21:34:11 (EDT)Subject - Θέμα: ΧΙΩΝ
(Reply to - Απάντηση προς:) Fontas.
Χιονοδρομικός όμιλος Νέων ΧΙΩΝ - Ανθίππου 4-6 - Παγκράτι
Maria Boogert <marboo@oreivatein.com>
Athens, greece - Wednesday, December 8, 1998 at 21:34:11 (EDT)Subject - Θέμα:
ekdromes
aris dafnhs
- Saturday, December 05, 1998 at 10:11:08 (EST)Subject - Θέμα:
BRES MOU THN ODO
stelios
athens, greece - Monday, November 30, 1998 at 04:13:09 (EST)Subject - Θέμα: Surname " ARAPES " Greek family name
(Reply to - Απάντηση προς:) Brian Miller.

Brian unfortunately we cannot help you directly. Oreivatein is only a site about mountains. But I will forward your question to a TV journalist-presenter of similar subjects and will let you know of possible outcomes.
Maria Boogert <marboo@oreivatein.com>
Athens, greece - Wednesday, November 18, 1998 at 21:34:11 (EDT)Subject - Θέμα: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΑΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΠΗΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ.
costas
ΒΟΛΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ - Tuesday, November 17, 1998 at 01:57:51 (EST)Subject - Θέμα: Surname " ARAPES " Greek family name
(Reply to - Απάντηση προς:) Brian Miller.

Please can you help me to find the decendants of the ARAPES family of either Voula OR volos within GREECE from the time period around early 1900. Listed are some of the names I have. GEORGE ARAPES EMILY ARAPES ARGYRIOS ARAPES PETER ARAPES COSTAS ARAPES SEPICANO ARAPES (SEPI). The family business was a Fruit shop which I believe they lived above at the time. The name may have changed slightly over the years to ARAPIS or some other type of spelling. Any amount of help would be a god send. Kindest regards Brian Miller.
Brian Miller
England, - Monday, November 16, 1998 at 20:24:54 (EST)Subject - Θέμα: Αποκτηση ψηφιακου αναγλυφου
Μπορείτε να αποκτήσετε αυτού του είδους χάρτη μόνον από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, καταβάλλοντας ένα αντίτιμο περίπου 60.000 δρχ.
Maria Boogert <marboo@oreivatein.com>
Athens, greece - Sunday, November 08, 1998 at 09:34:11 (EDT)Subject - Θέμα: Αποκτηση ψηφιακου αναγλυφου
Παρακαλω ενημερώστε με αν ειναι δυνατη η αποκτηση ψηφιακου χαρτη που αποδιδει το αναγλυφο με ψηφιακη φωτοσκιαση και ισουψεις των χιονοδρομικων κεντρων του Παρνασσου
Λυγνου Βασιλικη
Aθηνα, Ελλαδα - Tuesday, November 03, 1998 at 13:32:39 (EST)Subject - Θέμα: Ski
Ψαχνω να βρω το χιοδρομικο ομιλο ΧΙΩΝ διευθυνση και τηλεφωνο Ευχαριστώ
Fontas
- Friday, October 30, 1998 at 13:48:09 (EST)Subject - Θέμα: gia na katalauw......diladi
Auta pou eipan oi ekprosopoi tou EOS stin tileoptiki ekpompi, antiprosopeueoun to synolo? To oti "OSO AFKSANETE O IMALAISMOS THA AFKSANONTAI KAI OI THANATOI " me bazei na skeftw kalipsi apotyxias kai oxi protropi gia neous kai pio dyskolous stoxous. Kanw 2 xronia oreibasia kai opos oloi san makrino stoxo bazw mia koryfi sta imalaia. Dystixos auta pou akousa den me boithane. EUXARISTW
kwstas
----, - Monday, October 26, 1998 at 09:07:32 (EST)Subject - Θέμα: erotisi gia orivatiko sillogo
(Reply to - Απάντηση προς:) NIKOS BESSAS
Νίκο στην Κηφισιά δεν υπάρχει σύλλογος ή σχολή. Πιο κοντά σου είναι η σχολή αναρρίχησης Κ2, στον Χολαργό. Αν ενδιαφέρεσαι για ορειβασία, μάλλον σε σχολή συλλόγου θα πρέπει να απευθυνθείς, και στην στήλη "Σύλλογοι" μπορείς να βρείς τηλέφωνα και διευθύνσεις των Συλλόγων Αττικής.
Maria Boogert <marboo@oreivatein.com>
Athens, greece - Sunday, October 25, 1998 at 09:34:11 (EDT)Long-overdue replies by Oreivatein

Subject - Θέμα: Κανονισμοί F.I.S
(Reply to - Απάντηση προς:) Μίσκος Πέτρος
Πέτρο, θα έλθω σ' επαφή με τον ΕΟΧ, διότι είναι η μόνη πηγή για τοιυς κανονισμούς FIS.

Subject - Θέμα: Climbing Mount Olympus
(Reply to - Απάντηση προς:) Curt Brand
Wise decision, Curt! I'll mail you some reference works on Olympus in the coming days. No, there is no "AMC White Mountain Guide"-like books, mainly since one can ascend and descend even high mountains in 1-2 days.

Subject - Θέμα: does the Styx River run?
(Reply to - Απάντηση προς:) Laura
Laura, river Styx runs in Mt Helmos, in Peloponnese.

Subject - Θέμα: Psaxno xarti tis gamilas
(Reply to - Απάντηση προς:) Costas Stamatis
Manoli, boreis na vreis xartes tis Gamilas sta tefhi 55,56 ton Korfon.

Subject - Θέμα: Griva Mountains
(Reply to - Απάντηση προς:) Julia Mueller
Julia, pls let us know where you found this reference on Griva mountains - I've not been able to find any peak or mountain named Griva - sites there are by that name, but no mountains.

Subject - Θέμα: Climbing Centre in Thessaloniki
(Reply to - Απάντηση προς:) SOFIA POGARIDOY
Sofia, since there are 2-3 original Clubs in Thessaloniki, it's better to contact the one you want specifically, you can find addresses in our "Clubs" page. You can also contact by e-mail the OLT,

Maria Boogert <marboo@oreivatein.com>
Athens, greece - Sunday, October 11, 1998 at 09:34:11 (EDT)Subject - Θέμα: αναρριχηση
(Reply to - Απάντηση προς:) Peter

1. Δένουμε την άκρη του σχοινιού στο ρελέ.
2. Τοποθετούμε πάνω μας τη συνέχεια του σχοινιού μέσα από ένα μηχνισμό ασφάλισης (πχ. προύζικ ή gri gri).
3.Σκαρφαλώνουμε κανονικά τη σχοινιά τοποθετώντας ενδιάμεσες ασφάλειες.
4. Όταν φτάνουμε στο ρελέ φιξάρουμε την άκρη του σχοινιού.
5. Κατεβαίνουμε με ραπέλ και μαζεύουμε τις ασφάλειες.
6. Λύνουμε την κάτω άκρη.
7. Ανεβαίνουμε το σχοινί με ζουμάρ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδικασια αναρριχησης σολο με χρηση ασφαλιστικων μετρων, είναι πολύ επικύνδινη και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από πολύ έμπειρους αναρριχητές. Σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα υπάρχει κανείς για βοήθεια.
Theodoropoulos Aris
athens, greece - Thursday, October 08, 1998 at 09:34:11 (EDT)Subject - Θέμα: αναρριχηση
(Reply to - Απάντηση προς:) Peter

Ποιος ειναι ο τροπος ασφαλισης/διαδικασια αναρριχησης στην σολο με χρηση ασφαλιστικων μετρων;
Peter
athens, greece - Monday, October 05, 1998 at 09:34:11 (EDT)Subject - Θέμα: Climbing Mount Olympus
(Reply to - Απάντηση προς:) cbrand@neca.com

We are planning to be in Greece in the early summer of 1999. I would like to find additional information about climbing Mount Olympus. Recommendations for books (is something like the AMC White Mountain Guide available?) or other internet resources. Thanks for your help Curt
Curt Brand
Storrs, CT, USA - Thursday, October 01, 1998 at 16:45:03 (EDT)Subject - Θέμα: Κανονισμοί F.I.S
Θά ηθέλα εάν ειναί δυνατόν να συμπεριλάβετε στίς σελίδες σας, τούς κανονισμούς απο την F.I.S. Θα μπορούσατε να με πληροφορίσετε που μπορώ να τους βρώ ? (μεταφρασμένους στα Ελληνικά ).
Μίσκος Πέτρος
EDESSA, GREECE - Friday, September 18, 1998 at 14:30:37 (EDT)Subject - Θέμα:
Where does the Styx River run?
Laura
USA - Saturday, September 12, 1998 at 10:07:53 (EDT)Subject - Θέμα:
I would like to know all the details about the Climbing Centre in Thessaloniki.
SOFIA POGARIDOY
Thessaloniki, Greece - Thursday, September 10, 1998 at 08:32:27 (EDT)Subject - Θέμα: Griva Mountains
Does anyone know where the Griva Mountains are?
Julia Mueller
- Thursday, September 03, 1998 at 21:05:22 (EDT)Subject - Θέμα:
e- adress of magazine korfes
stergios
athens, greecee - Sunday, August 09, 1998 at 13:02:38 (EDT)Subject - Θέμα:
Psaxno xarti tis gamilas
Costas Stamatis
Korinthos, - Saturday, August 01, 1998 at 21:10:46 (EDT)Subject - Θέμα: Psaxno kapoio xarti
(Reply to - Απάντηση προς:) Asimidis Manolis

Manoli o xartis tou Oreivatein den einai katholou leptomeris pros to paron - proteino ton xarth tvn Korfon, tefxos 97 & 98, gia to Agio Oros
Maria Boogert <marboo@oreivatein.com>
Athens, Greece - Wednesday, June 24, 1998 at 19:28:16 (EDT)Subject - Θέμα: Psaxno kapoio xarti
(Reply to - Απάντηση προς:) easimi@tin.it

psaxno ena xarti tou Agiou Orous poy na exei isoupsis kai ta monopatia Kapoios mou eixe pei mia fora oti palia eixate dimosiefsei enan Qa ithela an ginetai na mou peite poy mporo na vro kati ikanopoiitiko kapou Euxaristo para poly kai sugnomi gia tous latinikous xaraktires.
Asimidis Manolis
Pavia, Italy - Tuesday, June 23, 1998 at 21:58:37 (EDT)Subject - Θέμα: Treeking in Pindos
(Reply to - Απάντηση προς:) Atsargib@aol

Hello, My name is Keith Smith. I will be in Greece from 13 June until 30 July. I plan on trekking in the Pindos and Zagoria for three weeks. I have much experience with trekking in the US. I am having difficulty getting the answers to some important questions. I am hopeful that you can help. 1. Will I need my sleeping bag which is rated to -5c while I am above 2200m during this time of year? 2. Will I be able to find fuel for my MSR stove? It takes what we call "white gas" (not automobile petrol) or Coleman fuel (this is a brand name). Or, should I plan on buying a stove in Greece. 3. Do you have any advice? Thank You, Keith Smith
USA - Monday, June 01, 1998 at 18:31:22 (EDT)Subject - Θέμα: χαρτεσ
που μπορω να βρω χαρτη τησ Σαμοθρακησ? τησ περιοχησ των κρεμαστων νερων η του ορουσ φεγγαρι? κλιμακοσ 1 προσ 50000
θανασησ
δραμα, - Tuesday, April 28, 1998 at 11:02:26 (EDT)Subject - Θέμα: εκδρομή στα χωριά της ( ΟΧΙ )
(Reply to - Απάντηση προς:) Στουμπιαδης Kωστας

Κώστα πέρα από την ερώτηση που έκανα προσωπικά στον ΕΟΣ Χαλκίδας για πληροφορίες, μπορείς να επικοινωνήσεις και εσύ με τον ευγενέστατο έφορο του συλλόγου Τάκη Οικονόμου, στο e-mail address nin01@hol.gr, για ότι παραπάνω πληροφορίες θελήσεις.
Μαρία Boogert <marboo@oreivatein.com>
Αθήνα, Ελλάδα - Thursday, March 17, 1998 at 10:10:19 (EST)Subject - Θέμα: greek maps 1:50000
(Reply to - Απάντηση προς:) thanasis

Yes, through the magazine "Korfes". The specific maps you're looking for feature in issues No 52 & 53.
Μαρία Boogert <marboo@oreivatein.com>
Αθήνα, Ελλάδα - Thursday, March 17, 1998 at 10:10:19 (EST)Subject - Θέμα: greek maps 1:50000
is any greek map available to the public?if so where can we find any, preferably from falakro mountain(drama).
thanasis
drama, greece - Thursday, March 12, 1998 at 12:12:58 (EST)Subject - Θέμα: εκδρομή στα χωριά της ( ΟΧΙ )
σκοπεύω να κάνω μια εκδρομή στα χωριά της ΟΧΙ ξεκινώντας από την Κάρυστο και θα ήθελα ότι πληροφορίες υπάρχουν είτε από το υλικό που έχει τύχη να βρεις, όποια δίπατε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη η εκδρομή θα γίνει με ποδήλατο φιλικά κωστας
Στουμπιαδης κωστας
Αθηνα , Ελλαδα - Wednesday, February 18, 1998 at 00:53:52 (EST)Subject - Θέμα: Ορειβατικό σκι
(Reply to - Απάντηση προς:) Τάσο Παπαγιάννη

Φίλε Τάσο, Οι πληροφορίες που πήρα είναι ότι μπορείς να δανειστείς εξοπλισμό στον Κλαουδάτο. Ισως επίσης και στις Σχολές των Συλλόγων (τηλέφωνα και διευθύνσεις μπορείς να βρείς στην σελίδα "Σύλλογοι"). Οσο για τις διαδρομές, μπορείς να τηλεφωνήσεις στους Συλλόγους για το πρόγραμμά τους - στις "Σχολές" του Ορειβατείν μπορείς ήδη να βρείς τα προγράμματα των δύο ΕΟΣ.
Μαρία Boogert <marboo@oreivatein.com>
Αθήνα, Ελλάδα - Thursday, December 04, 1997 at 12:10:19 (EST)Subject - Θέμα: Ορειβατικό Σκι
Γνωρίζει κανείς που μπορώ να νοικιάσω ή να δανειστώ εξοπλισμό για ορειβατικό σκι? Επίσης πως μπορώ να βρώ διαδρομές για ορειβατικό σκι?
Τάσος Παπαγιάννης
Ψυχικό, Ελλάς - Wednesday, November 26, 1997 at 03:04:40 (EST)Subject - Θέμα: Υψόμετρο & οξυγόνο
(Reply to - Απάντηση προς:) Κώστα Στουμπίδη

Φίλε Κώστα
Δεν υπάρχει όριο ύψους από το οποίο κάποιος ορειβάτης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει οξυγόνο. Στην ιστορία της ορειβασίας έχουν γίνει αναβάσεις σε πανύψηλα βουνά (Ιμαλάια) χωρίς χρήση οξυγόνου (και Ελλήνων). Η χρήση ή η μη χρήση οξυγόνου εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την ανοχή που έχει ένας οργανισμός στην υπερβολική έλλειψη και το σωστό εγκλιματισμό. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δείξει καταπληκτική προσαρμοστικότητα στην έλλειψη οξυγόνου.
Σε μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό, δεν έχουν τουλάχιστον μέχρι τώρα καθορισθεί συγκεκριμένοι παράγοντες (πχ ηλικία, φύλο, φυσική κατάσταση), που να σχετίζονται με την ευαισθησία των ανθρώπων στην έλλειψη οξυγόνου. Μερικοί επηρεάζονται και μερικοί όχι. Πάντως όσο κινείσαι στον Ελληνικό χώρο τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις. Εκτός από ένα ελαφρύ πονοκέφαλο που παρουσιάζεται σε μερικούς (και όχι πάντα) σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 2.500 μ και ο οποίος περνάει σχεδόν αμέσως, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις άλλο πρόβλημα.
Ντελέμης Κώστας
Αθήνα, Ελλάδα - Monday, September 29, 1997 at 05:05:28 (EDT)Subject - Θέμα: Υψόμετρο & οξυγόνο
(Reply to - Απάντηση προς:)

μέχρι πιο υψόμετρο μπορεί να περπατάει ο άνθρωπος χωρίς να χρειάζεται οξυγόνο
Στουμπιδης κωστας
αθηνα , ελλαδα - Sunday, September 28, 1997 at 17:19:39 (EDT)Subject - Θέμα: Για τις καταγγελίες
(Reply to - Απάντηση προς:)

Oμολογώ πως περίμενα μια αντίδραση σαν τη δική σου από κάπου ("δεν θα φτιάξω εγώ τον κόσμο").
Όμως γνωρίζοντας πρόσφατα, με αφορμή το Ορειβατείν, και τον Κώστα, το ελληνικό βουνό,
κατάλαβα πόσο εύκολο είναι να το αγαπήσει κανείς με πάθος, και πόσο απάνθρωπο είναι να
θέλεις να το ασχημήσεις ή να το καταστρέψεις - είναι αυτό που λέμε ΑΜΑΡΤΙΑ.
Νομίζω πως οι περισότεροι απο μάς κάπως έτσι το βλέπουν. Και είμαι σίγουρη ότι από μια
"ανώδυνη" σελίδα όπως το Ορειβατείν, που δεν ζητά τίποτα, δεν επιβάλλει τίποτα, παρά
μόνον προβάλλει αυτήν την ομορφιά και καταγγέλει την ασχήμεια, θα ξεκινήσει κάτι:
μια σκέψη ας πούμε. Και όταν η σκέψη αυτή ωριμάσει και γίνει συνείδηση, τότε θα μπορεί
ο καθένας μας να σταματήσει αυτόν που ασχημονεί και να του δείξει ότι και άλλοι ακολουθούν...
Μαρία Boogert <marboo@oreivatein.com>
Αθήνα, Ελλάδα - Thursday, September 25, 1997 at 17:48:43 (EDT)